Blog

16-12-2016

Het prachtige verhaal van Ellen en Eva voor Koonings magazine, ook te zien in "Say yes tot the Dress Benelux"


Niemand had verwacht dat de voorbereiding op hun huwelijk zo’n emotionele rollercoaster zou worden.
Toen Ellen en Eva in september 2015 bij ons kwamen, hadden ze de liefde al gevonden. Ze zochten alleen nog een outfit om deze liefde in te bezegelen. Al vrij snel vonden ze de jurk van hun dromen en besloten unaniem om hun keuze als verrassing te houden voor de ander. Maar hun wens om elkaar pas aan het altaar in bruidskleding te zien werd al gauw aan de kant geschoven toen bleek dat Geert, de vader van Ellen, ernstig ziek was.

Ze wisten in hun hart dat Geert er tijdens het huwelijk niet meer bij kon zijn. Met deze wetenschap zetten Eva en Ellen alles in het werk om hun (schoon)vader mee te nemen naar Koonings, zodat hij alsnog “zijn meiden” op hun allermooist kon aanschouwen. Zijn reactie was onbetaalbaar. . “Deze dag heeft een plek diep in mijn hart en daar zal ik hem altijd blijven koesteren. Deze dag neem ik mee op 16 september volgend jaar en reken maar dat mijn schoonpapa erbij is die dag. Heel dicht bij ons, daar waar hij hoort. Ik zal de trotse blik in zijn ogen nooit vergeten.” Zo vertelde Eva op de begrafenis van Geert. Het was een ervaring die bij iedereen een diepe indruk heeft achtergelaten.

De maanden erna streken voorbij en op 16 september ’16 was het dan zover.
De mooiste dag uit het leven van Ellen en Eva…. (en wij waren erbij!!)

Bij aankomst bij het huis van Ellen en Eva lijkt het ongewoon stil. Zit ik hier wel goed? Zodra ik aanbel en 2 mannen met draaiende camera’s open doen, kan het niet missen. “This is the place to be”. Er hangt een serene en relaxte sfeer. De moeder van Ellen, Joke en vriendin Angelique staan in de keuken wat te rommelen. Na wat rondzoeken vind ik Ellen in de slaapkamer. Door de ruime planning hebben we tijd genoeg, dus ik kan op mijn gemak in de keuken een praatje gaan maken met Angelique.
Ze vraagt me wie ik eigenlijk ben. “Ik ben van Koonings, van de jurken.” zeg ik zonder enige schroom, maar ik zie direct dat ik teveel heb gezegd.
Angelique kijkt verbaasd “Heeft Ellen een jurk dan???”. Quasi nonchalant antwoord ik “Van de jurken in het algemeen bedoel ik. Jij weet toch wel wat ze draagt..”. Angelique kijkt opgelucht “Ik dacht al, Ellen in een jurk, dat is echt onmogelijk!” Ellen komt de keuken ingelopen en beaamt dit schaamteloos “Ik in een jurk, tja dat zou nog eens wat zijn!”.

Dan gaan Ellen en ik naar de slaapkamer en hangen we haar jurk klaar. Even wordt ze emotioneel. Het besef van vandaag en het gemis van haar vader worden realiteit.
Aan de andere kant van Eindhoven staat Eva, letterlijk te stuiteren van enthousiasme. In het huis van haar beste vriendin Sandra staat mijn collega Tove klaar om Eva de jurk aan te trekken om vervolgens Ellen op te gaan halen. “Ik heb nu al pijn in mijn kaken” zegt Eva. Haar glimlach straalt en haar ogen sprankelen.  Maar ook bij Eva liggen de tranen dicht onder de oppervlakte. Voordat Eva gaat omkleden geeft Tove haar ons cadeau: Een medaillon met daarin twee foto’s. Een van Ellen en de ander van Geert. En dan is er even de herinnering aan die dag. “In ons hart is hij er vandaag bij.” De tranen worden weggeveegd en het medaillon gaat mee aan het bloemboeket.

Geluk en verdriet gaan vandaag hand in hand…

De bel gaat. Een beige Pontiac Silverstreak met open dak staat klaar om Eva naar haar geliefde Ellen te brengen.
Ondertussen heb ik ook Ellen ons cadeau gegeven. Een medaillon met de foto’s erin van Eva en haar vader. Hij krijgt een speciaal plekje. Dan trekken we de jurk aan. Ondanks dat Ellen nooit jurken draagt, past dit exemplaar perfect bij haar. Een moment van emotie verraadt haar verdriet, maar tegelijkertijd ook het geluk. Ze voelt zich zichtbaar mooi en is een echte bruid. Pure schoonheid straal je uit..
Dan staat ze klaar om de woonkamer in te lopen, die inmiddels gevuld is met familie en vrienden. Zodra ze de hoek omloopt, zie en vooral hoor je de verbazing van de aanwezigen. Schijnbaar was Angelique niet de enige die absoluut geen jurk verwacht had bij Ellen.

Dan worden alle gasten naar buiten gestuurd voor het officiële ophaalmoment. Binnen wacht Ellen geduldig achter de voordeur tot het moment dat de bel rinkelt en dan trekt ze de deur open. Een groot applaus volgt als de twee elkaar liefdevol bewonderen.
Voordat we doorgaan naar de trouwlocatie wordt er even de tijd genomen om op de foto te gaan met een foto.
DE foto! De foto van Geert tijdens hun afspraak bij Koonings. Hierop is duidelijk zijn emotie te zien is toen hij hen uit de paskamers zag komen. Deze foto zegt meer dan duizend woorden.
Een zucht, een traan, een kus en een glimlach later, gaan we op weg naar de trouwlocatie. Museum ’t oude Slot in Veldhoven. Een authentieke en intieme locatie waar de ceremonie buiten zal plaatsvinden. Het weer is perfect. Het is droog, 24 graden en prachtige wolkenfiguren versieren de blauwe lucht.
In de tuin van ’t Slot maken we eerst nog wat foto’s.

Als de dag-gasten binnen druppelen op de locatie, stappen Ellen en Eva in de Pontiac en rijden weg om vervolgens opnieuw hun entree te maken, maar dan officieel.
Iedereen neemt plaats onder de oude boom en een zomers briesje blaast de witte linten in het rond. ‘Fade into me’ van David Cook klinkt door de boxen en Eva loopt als eerste, vergezeld door haar vader naar het altaar. Dan volgt Ellen, zij wordt weggegeven door Adje en Jo. De twee beste vrienden van Geert, haar vader.
De ceremonie is mooi, intens en persoonlijk. Naast de woorden die de babs voor hen heeft, hebben ze ook een gelofte aan elkaar geschreven. Woorden recht uit het hart.
Na de liefdevolle woorden van Eva zijn de nodige zakdoeken al vol gesnoten, maar Ellen heeft een bijzondere verrassing. Haar gelofte is geschreven op een handgemaakte perkamentrol, waar ze uren aan heeft gewerkt. Als liefde en creativiteit samenkomen krijg je dit soort prachtige kunstwerken.
Wederom zijn de zakdoekjes niet aan te slepen door al die “happy tears”. De babs neemt het woord en verklaart dan Ellen en Eva officieel vrouw en vrouw. Onder luid applaus en gejoel geven zij elkaar “de kus”. Dan volgen de felicitaties en krijgt iedereen de tijd om uitgebreid hun blijdschap en emoties te delen met het huwelijkskoppel.

Nu het officiële gedeelte is afgerond, verhuist het hele gezelschap naar de feestlocatie: Het Ketelhuis in Eindhoven. Een prachtig industrieel gebouw met een moderne, maar toch hele warme uitstraling. Vanwege het heerlijke weer kunnen we de middag voortzetten op het terras. Ook het proostmoment en het aansnijden van de bijzondere taart doen we hier. Een taartcreatie met daarop allerlei foto’s van Ellen en Eva zorgt voor de nodige woordgrapjes. “Jullie zijn zo lekker, gewoon om op te eten.”

Ondertussen mengen Tove en ik ons onder het gezelschap en maken we kennis met de openheid en hartelijkheid van de mensen naast Ellen en Eva. We voelen ons hier helemaal thuis. Net als de rest van de dag hebben Ellen en Eva ook nu ruim tijd gepland om te kunnen genieten van het samenzijn met hun vrienden, hun familie en van elkaar. 
De verliefde blikken elke keer als ze elkaar aankijken. Hun liefde voor elkaar is zo tastbaar, zo teder, zo puur..

Nu de middag ten einde loopt is de tijd aangebroken voor de speeches. Lissa, de ceremoniemeester, getuige en lievelingsnicht van Ellen (en inmiddels dus ook van Eva) bijt de spits af. Niet veel later volgen ook moeder Joke en broer Robert.
Ellen en Eva kunnen dan niet meer achterblijven. Gaande de dag hebben zij een aantal momenten gehad waarbij ze de gasten toespraken, maar deze speech is speciaal voor Lissa. De vrouw die verantwoordelijk was voor de hele planning en organisatie. Tijdens de voorbereiding van hun huwelijk is hun band met haar alleen maar sterker geworden en de dankbaarheid van Ellen en Eva is groot.
Om de relaxte sfeer compleet te maken volgt er een walking diner. Heerlijke kleine gerechten in overvloed en geserveerd op de plek waar je je op dat moment bevind. Een heerlijke ongedwongen middag met hechte vrienden en liefdevolle familie.
Wanneer de avond valt trekken Eva en Ellen zich even terug voordat alle feestgangers binnenkomen. Bij binnenkomst gaat iedereen eerst even langs bij de Photo Booth, zo zit de sfeer er al meteen lekker in. Eva en Ellen vinden we terug onderuitgezakt en knuffelend op een bankje achter de coulissen. Wat een heerlijke meiden!

En dan is het showtime. Alle gasten zijn binnen, de DJ start het openinglied ‘Thinking out loud’ van Ed Sheeran en al schuifelend gaat het kersverse bruidspaar over de dansvloer. Plots stopt de muziek en klinkt Tina Turner met Proud Mary luid door de speakers. Vanuit verschillende hoeken springen mensen naar voren om mee te dansen in een overduidelijk, vaker geoefende choreografie. Een flashmob! Serieus, hoe leuk!!.. Werkelijk iedereen deinst mee als “Cause were rolling, rolling, rolling on the river” klink.
De DJ raakt ook daarna de juiste snaar, want de dansvloer blijft gevuld en de voetjes staan niet stil. Als het feest ruim anderhalf uur aan de gang is zie ik Eva wegglippen. Voordat Ellen iets door heeft, wordt ze in een stoel op de dansvloer gezet en staat Eva voor haar in een pikante outfit. Een ware lapdance (die overigens heel netjes bleef) volgt en iedereen is zienderogen onder de indruk van de danskunsten die Eva op de vloer laat zien. Wild gejuich en applaus volgen na afloop.
Nu alle verrassingen van de avond voorbij zijn kan het feest werkelijk losbarsten (voor zover dat nog meer kon). Tot in de late uurtjes wordt er gedronken, gekletst, gelachen, gedanst, geknuffeld, gekust en vooral genoten.

Dankbaar en onder de indruk verlaten Tove en ik de bruiloft. De bruiloft van Ellen en Eva…

Bekijk hieronder meer foto's