Blog

18-05-2012 Ramona Poels

Hoe houd je je trouwjurk schoon!

Informeer bij twijfel onze verkoopmedewerkers.

Blijf uit de buurt van schadelijke vlekkenmakers.

Volgens onze gerenommeerde stomerij zijn er drie vlekkenmakers die trouwjurken onherstelbaar kunnen beschadigen. Dit zijn chocolade, rode wijn en waterproof lipstick. Even door de zaal lopen tijdens de receptie en met vrienden kletsen. Even niet opletten en een glas rode wijn valt over je trouwjurk heen. Het is niet iets wat je normaal zou opvallen maar let er op. Kijk goed om je heen als je gaat lopen of ergens zitten en kijk of er een glas rode wijn in de buurt is. Deze vlekken kunnen makkelijk uit polyester worden verwijderd maar op taffeta, chiffon, organza of satijn is het haast niet mogelijk om de vlek te verwijderen zonder de stof kapot te maken van de trouwjurk.

Wel is er een huismiddeltje om in ieder geval de schade te beperken en dat is er zout over strooien. Hierdoor gaat de vloeistof uit de jurk zonder te deppen of wrijven. Helemaal eruit zal niet gaan maar de schade zal in ieder geval veel minder zijn. Dit is dus ook zo met de chocolade uit de speciale fonteinen en zoals al eerder vermeld, zijn de waterproof lipsticks ook een boosdoener. Deze vlekken dus ook vermijden. Zorg ervoor dat je goed kijkt waar je loopt of zit. Kijk om je heen maar geniet wel. Het is niet de bedoeling dat je angstig om je heen kijkt de hele tijd, pas gewoon een beetje meer op als normaal. Doe je sleep over je arm in de kom van je elleboog als je loopt of danst. Maak een lusje onder de sleep zodat je deze kunt dragen met je middelvinger. Dit kan dus niet met een zeer lange sleep, deze zul je dus over je arm moeten dragen.

Pas op voor kinderen, zij lopen vaak achter je aan en kunnen op je jurk gaan staan of iets erover heen morsen. Ook mensen die iets te veel op hebben moet je erg voor oppassen. Bij oldtimers moet je dus echt even vragen of de deuren olie of vet in de opening hebben.

Het is nogal wat maar je bespaart er wel hoop kopzorgen mee om iets meer op te passen dan normaal en nogmaals, laat dit niet ten koste gaan van de dag zelf want je moet wel genieten van de mooiste dag van je leven!

Verwijder vlekken behoedzaam.

Krijg je toch een vlek op je trouwjurk, behandel het dan niet met een vlekkenverwijderaar. Als je de vlek direct wilt behandelen, dep dan met een natte doek, niet wrijven. Pak een katoenen servet of doek, maak deze licht vochtig en dep zachtjes op de plek. Hierdoor zal de geconcentreerde vloeistof worden verdund en zal het minder opvallen. Is het resultaat nog niet goed genoeg, herhaal het dan met een schone vochtige doek. Ook zout zal hier nog extra helpen en de vloeistof opnemen. Strooi het op de vochtige vlek en schud het na een kleine minuut weer eraf, niet vegen. Is de vlek van een vloeistof die olie bevat, sprenkel er dan talk poeder overheen en dep met een papieren servet om een groot deel van de op olie gebaseerde vloeistof op te nemen.

Overleg met ons of je stomerij

Neem niet zomaar aan dat iedere wasmiddel geschikt is voor je trouwjurk. Ook zijn er trouwjurken die niet gewassen kunnen worden. Neem contact met Koonings op over vragen van het reinigen van je trouwjurk of vraag het aan je eigen stomerij.

 

Bekijk hieronder meer foto's