Een plek met geschiedenis
Het officiële bouwjaar van Kasteel Oost dateert uit 1836. Maar de bewogen geschiedenis gaat terug tot 1563, waar het voor het eerst in documenten werd vermeld, toen nog als landgoed, in verband met geplande renovatie- en verbouwingswerkzaamheden. Tijdens de eerste gedocumenteerde verkoop in 1587 werd het voor het eerst Kasteel Oost genoemd – de naam die het vandaag nog steeds draagt.
Kasteel Oost kijkt terug op een eeuwenlange, bewogen geschiedenis. Een schitterend gebouw dat altijd eigendom was van rijke adellijke families waarin hooggeplaatste persoonlijkheden kwamen en gingen. In zijn hoogtijdagen in 1626 was Kasteel Oost een plek waar dagenlang prachtige feesten plaatsvonden en de high society elkaar ontmoette. Door de eeuwen heen heeft het kasteel een bewogen geschiedenis van erfenissen en diverse eigendomsoverdrachten meegemaakt, die altijd binnen de hoge adel plaatsvonden. Eén ding hadden ze echter allemaal gemeen: de verbondenheid en liefde voor Kasteel Oost en zijn landerijen.
Verbouwing van het pand
Vanaf 1830 hadden de Belgische eigenaar en Jonkheer de Pité een bijzondere invloed, wiens structurele maatregelen de huidige architectuur van Kasteel Oost aanzienlijk beïnvloedden. Hij liet onder meer de westvleugel uitbreiden tot de huidige omvang, gaf deze de huidige okergele verf en liet het wapen integreren in de gevel van het dak aan de voorzijde, dat vandaag de dag nog steeds de entree siert. Daarmee gaf hij het kasteel zijn neoklassieke stijl, die vandaag nog steeds bewaard is gebleven.
De draai
Zonder het te weten was hij al een van de laatste particuliere en aristocratische eigenaren van het pand. De Pité’s dochter Alide en later Barones von Schrader en haar dochter Helene, later Wolff Metternich, trouwden, zoals de namen doen vermoeden, beiden mannen van Duitse afkomst. Gezien de historische ontwikkelingen destijds was dit voor Nederland aan het begin van de Tweede Wereldoorlog reden genoeg om de bezittingen als vijandelijk bezit te confisqueren en vanaf dat moment als staatseigendom te exploiteren.
Hoewel begin jaren veertig de eerste ideeën ontstonden om het pand te verbouwen tot casino met hotel en theetuin, konden deze door de Duitse bezetting niet worden uitgevoerd.
Nieuwe gebruik
Na het einde van de oorlog, vanaf 1946, kreeg Kasteel Oost een nieuwe bestemming door de toenmalige Landbouwschool Valkenburg, die op zijn beurt ook een sterke invloed had op de inrichting en het gebruik van het pand. Uitgebreide renovatie- en elektriciteitswerken, de ruimtelijke herinrichting van de bovenste verdieping van het hoofdgebouw en de bouw van appartementen in de westvleugel werden in 1957 uitgevoerd en leidden zo tot een volledige verandering van het gebruik van het paleis. Ruim 422 boeren kregen gedurende ongeveer 25 jaar een opleiding voordat de school sloot vanwege economische herstructureringsmaatregelen. Er volgden vele jaren waarin het kasteel uitgebreide restauratiewerkzaamheden onderging, maar zonder gebruik leeg bleef staan.
Vanaf 1978 beleefde het kasteel op de onderste verdieping een nieuwe opleving door de gemeente Valkenburg zelf, toen zij besloten hier een ‘romantisch huwelijkspaleis’ te bouwen, waarin op 26 augustus 1978 het eerste bruidspaar de huwelijksgeloften uitwisselde. Eén die door tientallen anderen zou worden gevolgd… en in de toekomst zal terugkeren naar Koonings The Wedding Castle.
Sprookjes schrijven
Want in 2023 kreeg Ramona Koonings, eigenaresse van Koonings The Wedding Palace, de kans om mee te doen aan de aanbesteding voor de verkoop van Kasteel Oost en eindelijk haar lang gekoesterde droom waar te maken en een trouwkasteel te openen. Met een uitgebreid en liefdevol ontwikkeld totaalconcept voor dit unieke pand wint zij de aanbesteding en wordt zij in 2024 eigenaresse van Kasteel Oost. Hiermee wordt de basis gelegd voor Koonings The Wedding Castle.